Ένας καλός λόγος να πιούμε μια μπίρα με το φαγητό – Τι κερδίζει το έντερο

    Ημερομηνία:

    Δημοφιλής όλο το χρόνο μα ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η μπίρα υπόσχεται να δροσίσει, να ξεδιψάσει και να εισφέρει στη διατήρηση της καλής υγείας. Όπως το κρασί, η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη για τη σωματική ευεξία, ανεξαρτήτως μάλιστα της περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διπλά ελεγχόμενης τυφλής μελέτη, 19 υγιείς άνδρες διακρίθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που κατανάλωσαν 325mL ξανθιάς (lager) μπίρας με ή χωρίς αλκοόλ συνοδευτικά με το δείπνο τους για τέσσερις εβδομάδες. Αν και κατά την ολοκλήρωση του πειράματος δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο βάρος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και σε βιοχημικούς δείκτες της καρδιακής υγείας και του μεταβολισμού, και στις δύο ομάδες σημειώθηκε μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλότητα στο εντερικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων καθώς και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης, ένα δείκτης καλύτερης εντερικής υγείας.

    Παλαιότερη μελέτη διασταυρούμενης μετάβασης με συμμετέχοντες και από τα δύο φύλα είχε καταλήξει ότι η κατανάλωση μη αλκοολούχας μπίρας επί 30 ημέρες είχε αυξήσει την ποικιλία στους πληθυσμούς της εντερικής μικροχλωρίδας, ενώ δεύτερο πείραμα με αλκοολούχα μπίρα σε μια υποομάδα των ίδιων συμμετεχόντων δεν διαπίστωσε αντίστοιχα αποτελέσματα.

    GLEARNET

    Για την προκείμενη μελέτη, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως υιοθετήθηκε διαφορετική μεθοδολογία και η επιλογή του πληθυσμιακού δείγματος έγινε από μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος. Ωστόσο, αν και πιλοτική, η έρευνα αναδεικνύει κατά τους ίδιους τη σημαντική τόνωση της ανδρικής εντερικής υγείας από ένα μπουκάλι μπίρα και, δεδομένου πως δεν υπάρχει ακριβές όριο ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλενδεχομένως η εκδοχή του ποτού με μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίσως είναι καλύτερη επιλογή.

    Τα μαγικά συστατικά της μπίρας

    Στον γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου κατοικούν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που επηρεάζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα τα διαφορετικά είδη βακτηρίων συνθέτουν το μικροβίωμα, τόσο ισχυρότερη είναι η προστασία του οργανισμού έναντι χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Η μπίρα μπορεί να συμβάλει στην ποικιλία των μικροβίων του εντέρου χάρη σε συστατικά της όπως οι πολυφαινόλες και μικροοργανισμούς από τη διαδικασία της ζύμωσης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αρκαδία: Απείλησαν άνδρα με όπλο και άρπαξαν τα χρήματα – Έρευνες για την εξιχνίαση της ληστείας

    Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ. για την...

    Η πίτσα που τρελαίνει το TikTok – 51 γραμμάρια πρωτεΐνη και 500 θερμίδες για όλο το ταψί

    Όχι, δεν είναι η κλασική πίτσα που ξέρουμε. Αυτή εδώ είναι...

    Οι φωτογραφίες της Χίλαρι Κλίντον για τη 50η επέτειο γάμου της – «Μοιάζεις με τη Σίντνεϊ Σουίνι», της γράφουν

    Αρκετά σχόλια προκάλεσε η ανάρτηση της Χίλαρι Κλίντον για την 50η επέτειο...

    Ξεμπλοκάρει η οικοδομή: Πράσινο φως από το ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τα κίνητρα του ΝΟΚ

    Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού...