Επιδότηση παγίων δαπανών: Ώρα για «κούρεμα» φόρων και εισφορών – Ποιες επιχειρήσεις είναι κερδισμένες

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ήρθε η ώρα για «κούρεμα» φόρων και εισφορών: Μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στα μεγέθη τους, ελέω της πανδημίας, εξασφαλίζουν αντί για «ζεστό χρήμα» πιστωτικά σημειώματα -με άλλα λόγια «κουπόνια»- που θα αρχίσουν να τα εξαργυρώνουν για να εξοφλήσουν φόρους και εισφορές που θα τους προκύψουν μέχρι και το τέλος της χρονιάς. Κάτι που επί της ουσίας συνιστά έμμεσο «κούρεμα» υποχρεώσεων.

    GYMALL

     

     Λίγες ώρες μένουν έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τα ακριβή ποσοστά επιδότησης που θα λάβουν, περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να λάβουν το πιστωτικό για την πληρωμή των φετινών φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Υπολογίζεται πως αυτό το δικαίωμα θα το αποκτήσουν από τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

     

    Ποιοι εξασφάλισαν «κούρεμα» φόρων και εισφορών
    Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών εξέφρασαν σχεδόν 74.000 επιχειρήσεις, οι οποίες υπέβαλαν και την σχετική αίτηση, το «πράσινο φως» όμως πήραν κάτι παραπάνω από 30.000: Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σημαντικό ποσοστό των τελικών δικαιούχων ανήκουν στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού καθώς από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:

    • 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης
    • 3.500 ξενοδοχεία και καταλύματα που αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους
    • oι υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.α.

    Όμως σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν απορρίφθηκαν καθώς, είτε

    • ήταν κερδοφόρες
    • είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από 30%, που προϋποθέτει το πρόγραμμα
    • οι ενισχύσεις που έλαβαν μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δάνεια κ.λ.π.) υπερκάλυπταν τις πάγιες δαπάνες
    • δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους.

     

    Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επιδότηση
    Να υπενθυμίσουμε πως το καθεστώς αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Επιλέξιμες ήταν όσες πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

    • απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
    • ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
    • έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
    • είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
    • είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
    • δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

    Πότε αρχίζουν οι «πληρωμές»
    Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με την ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ώρες.
    Ο δικαιούχος «επιδότησης παγίων δαπανών» αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια «αυτοματοποιημένη» διαδικασία: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που θα γνωρίζει το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας, θα πιστώνει αυτομάτως όχι τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αλλά τον τραπεζικό λογαριασμό της εφορίας, είτε του ασφαλιστικού ταμείου. Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους υπολογίζεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Πολυφωνική της Πάτρας σε εκδήλωση για τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από την Πάτρα στις 25...

    Οργή και στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας για τους δασκάλους που κρατούνται για “συνέργεια σε απαγωγή”

    Τεράστια συγκέντρωση συμπαράστασης έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης από...

    Συνάντηση Ζαΐμη – Πελετίδη για την αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου

    Τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη επισκέφθηκε, προ ημερών, ο Αντιπεριφερειάρχης...

    ΕΛ.ΑΣ: Εξιχνιάστηκαν 20 απάτες που έγιναν το 2022 – Οι δράστες είχαν “χτυπήσει” και στην Αχαΐα, πως παγίδευαν τα θύματά τους

    Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης...