Το άγχος και η σωματοποίησή του – Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ο συγγραφέας – ομιλητής, Στέφανος Ξενάκης και η ψυχολόγος Υγείας, Άννα Χατζηδημητρίου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το άγχος και τη σωματοποίησή του.

    GYMALL

    Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά μας και οι σκέψεις μας να μεγεθύνουν το στρες.

    Ο Στέφανος Ξενάκης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό άγχους που είχε στο παρελθόν και πώς κατάφερε να το αντιμετωπίσει.

    «Το 1998 πήγα να κλάνω μια παρουσίαση και ξαφνικά κόπηκε η φωνή μου. Νόμιζα πως ήταν κάτι προσωρινό αλλά τελικά διήρκησε επτά μήνες. Ήταν μια στεναχώρια που είχα και σωματοποιήθηκε. Είχα θάψει το συναίσθημα και όπως λένε και οι ψυχολόγοι ‘’όταν δεν μιλάς εσύ, μιλάει το σώμα σου για εσένα’’. Τότε, έκανα την πολύ σοφή επιλογή να πάω σε μια ψυχολόγο – λογοθεραπεύτρια και δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου. Έτσι, άρχισα να καταλαβαίνω εμένα και συνειδητοποίησα πως δεν ξέρω καλά τον εαυτό μου».

    Η Άννα Χατζηδημητρίου εξηγεί πως οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητάμε την ασφάλεια και γινόμαστε παρατηρητές της ζωής μας, διότι το να κοιτάξουμε μέσα μας το βρίσκουμε δύσκολο.

    «Καλύπτουμε τα συναισθήματά μας. Είναι λογικό να μας αγχώνει ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις ώστε μετά να αποστασιοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση. Το αβέβαιο αφήνει χώρο για αρνητικές σκέψεις», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:

    «Πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε αυτά που μπορούμε και όχι όλα όσα μας στρεσάρουν. Το άγχος πολλές φορές, σωματοποιείται. Τα συναισθήματα που δεν λέμε, συσσωρεύονται και μιλάει το σώμα μας. Τα συναισθήματα, η σκέψη, το σωματικό και η συμπεριφορά είναι το μοντέλο που χρησιμοποιούμε για αν καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη.

    »Η σκέψη που θα κάνουμε δημιουργηθεί το συναίσθημα. Μετά το συναίσθημα, ανάλογα με τη συμπεριφορά που επιλέγουμε να εκτελέσουμε, θα προχωρήσει και η σωματοποίηση. Εάν επιλέξουμε τη διαχείριση του προβλήματος, τότε θα έχουμε ένα άλλο αποτέλεσμα. Έχουμε επιλογή, μπορούμε να αλλάξουμε εμείς τη σκέψη μας».

    Τρόποι αντιμετώπισης του στρες

    Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε λοιπόν, ώστε να μην οδηγήσει στην σωματοποίηση του;

    «Είναι πολύ σημαντικοί οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε γύρω μας. Έχω διαβάσει πως όταν μπαίνει ένας χαρούμενος άνθρωπος στη ζωή σου, τότε γίνεσαι και εσύ πιο χαρούμενος», είπε ο κ. Ξενάκης.

    Υπάρχουν όμως, άνθρωποι στη ζωή μας που δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε. Σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια.

    «Είναι πολύ σημαντικό να λέμε και ‘’όχι’’. Έτσι, ανοίγουμε μια πόρτα για τα ‘’όχι’’ και τα ‘’ναι’’ μας. Η τοξικότητα είναι μεταδοτική και πρέπει να σηκώσουμε τοίχο. Τα εργαλεία μας είναι η επικοινωνία, η οριοθέτηση και η διεκδικητικότητα. Πρέπει να φτιάξουμε τα όρια μας», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:

    «Εάν δεν το κάνουμε τότε θα περάσουμε στη σωματοποίηση. Θα χτυπήσει καμπανάκι από το σώμα μας ή μια ψυχική διαταραχή. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε το άγχος μας εκείνη τη στιγμή, γίνεται χρόνιο άγχος. Τότε, αλλάζει η νευροφυσιολογία και το σώμα γίνεται εξαρτημένο και δημιουργεί φλεγμονές και έτσι, δημιουργούνται τα αυτοάνοσα».

    Το άγχος θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με γυμναστική, με υγιεινή διοατροφή καθώς υπάρχουν τρόφιμα που λειτουργούν θετικά ως προς τη διάθεσή μας αλλά και με έναν καλό ύπνο.

    «Η επαφή είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να ερμηνεύουμε τη σκέψη μας».

    Ο κ. Ξενάκης ανέφερε ως συμβουλή πως επειδή δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, είναι πολύ καλό να αποτυπώνουμε σε χαρτί αυτά που νιώθουμε, ακόμη και τα προβλήματά μας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Με κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα

    Σε κλίμα συγκίνησης και προσμονής τελέστηκε σε όλη τη...

    ΠΑΤΡΑ: «Εφαγε καμπάνα» ο μπάρμαν

    Σάλος με την αποκάλυψη της «Πολιτείας» την περασμένη Δευτέρα...

    ΠΑΤΡΑ: Μπράβο στον Χαράλαμπο Μπακόπουλο

    Αθόρυβη δουλειά για τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βορείου...

    ΠΑΤΡΑ: Ο γκρινιάρης αρτοποιός

    Ποιος αρτοποιός της Πάτρας ενώ έχει ουρές στο κατάστημά...