Τράπεζα της Ελλάδος: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αν ζούσε σήμερα ο Λόρδος Βύρων, μια τόσο εκκεντρική προσωπικότητα, ένας «ροκ σταρ» της εποχής του, σίγουρα θα το είχε βρει καλή ιδέα: Η Ελλάδα είναι το πρώτο επίσημο κράτος που του αφιερώνει συλλεκτικό νόμισμα, πριν και από την πατρίδα του τη Βρετανία. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) παρουσίασαν την Τρίτη το πρώτο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες» που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε με την επιρροή του και κυρίως με τον θάνατό του την εικόνα πολλών Ευρωπαίων για τον ελληνικό ξεσηκωμό. Το μικρό αυτό «έργο τέχνης» υπογράφουν δύο πολύ χαρισματικοί καλλιτέχνες της ΙΕΤΑ, ο Γιώργος Σταματόπουλος και η Μαρία Αντωνάτου.

    trapeza-tis-ellados-ena-syllektiko-nomisma-gia-ton-vyrona0
    Το συλλεκτικό νόμισμα.

    Στην παρουσίαση, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στην ιδιαίτερη μορφή του Βύρωνα: «Υπήρξε η πλέον χαρακτηριστική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η ταραχώδης προσωπική του ζωή, η αντισυμβατικότητα και ο παρορμητισμός του, η ροπή προς το περιπετειώδες και το εξωτικό, αλλά και η συμμετοχή του σε επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα διαμόρφωσαν τον βυρωνικό ήρωα ως την εμβληματική μορφή του ρομαντισμού». Τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Οι φιλέλληνες ήταν εδώ με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυτό εξακολουθεί να το αντιλαμβάνεται και να το ερμηνεύει έτσι ο ελληνικός λαός. Στην περίοδο εκείνη ο Βύρων ήταν ο πιο επώνυμος από αυτούς».

    GYMALL
    trapeza-tis-ellados-ena-syllektiko-nomisma-gia-ton-vyrona1
    Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο βήμα.

    Από την επίσημη πρώτη του νομίσματος δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας σύγχρονος συνεχιστής της φιλελληνικής παράδοσης, ο τέως Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ. «Η προσωπική θυσία του Βύρωνα για την Ελλάδα αποτελεί έμπνευση για τους Ελληνες και τους φιλέλληνες κάθε έθνους», είπε μέσω βιντεοκλήσης από την Αγγλία. Την παράσταση έκλεψε ο ιστορικός και ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, που φώτισε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του Βύρωνα, δηλαδή τη συμβολή του στα οικονομικά του Αγώνα: «Δούλευε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει πόρους. Οταν πέθανε η πρώτη δόση του ποσού των 800.000 στερλινών –περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ σήμερα– που είχε συγκεντρωθεί στο Λονδίνο, είχε ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση. Με σημερινά δεδομένα πράγματι ο μέγας φιλέλληνας θα υποστήριζε και τα μνημόνια».

    trapeza-tis-ellados-ena-syllektiko-nomisma-gia-ton-vyrona2
    Ο ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον μίλησε για τον Βύρωνα.

    «Ενα αναμνηστικό νόμισμα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο με θέματα από μία άλλη εποχή, είναι ένα έργο τέχνης σε μικρογραφία, ένα ταξίδι στον χρόνο», συμπλήρωσε ο Νίκος Βασιλόπουλος, διευθυντής του ΙΕΤΑ. Την παρουσίαση συντόνισε ο ιδιαίτερα αξιόλογος ιστορικός Κώστας Κωστής και στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο νυν πρέσβης του Η.Β. Μάθιου Λοτζ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το κρίσιμο 6μηνο της οικονομίας: Πρώτα πλεονάσματα και μετά παροχές

    Με μόνιμες παροχές 870 εκατ. ευρώ για το 2025 ξεκινάει να γράφεται από...

    Πάρις Καρβουνόπουλος: Υπέστη εγκεφαλικό ο δημοσιογράφος – Θα μεταφερθεί με C-27 από την Πάρο

    Σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του έχει ο δημοσιογράφος,...

    Οι Τούρκοι φέρνουν τον πόλεμο του ντονέρ κεμπάπ στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Κλιμακώνεται η οργή σε όλη την Ευρώπη για τις παράξενες προτάσεις...

    Έξοδος Πάσχα: Άδειασε η Αθήνα – Πάνω από 420.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια στις εθνικές οδούς

    Σε… Δεκαπενταύγουστο παραπέμπουν οι εικόνες από την Αθήνα καθώς...