H Ελισάβετ Σπανού, τραγουδίστρια, και η Μαρία Γαζούλη, καθηγήτρια Βιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με αυτό που είναι γνωστό ως «μικροβίωμα του εντέρου».
H σημερινή εκπομπή εξετάζει αυτό που επιστημονικά ονομάζεται «μικροβίωμα του εντέρου».
Πρόκειται για τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερο και τα οποία αν βρίσκονται σε ισορροπία μπορεί να μας χαρίσουν διαύγεια, καλή διάθεση, καλή άμυνα του οργανισμού και πολλά άλλα στα οποία δεν πάει ο νους μας.
Στην συνέχεια θα επεξηγηθεί τι είναι όλα αυτά που κάνουμε και καταστρέφουμε το μικροβίωμα του εντέρου και θα δοθούν πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των καλών μικροβίων που υπάρχουν στο έντερό.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η τραγουδίστρια Ελισάβετ Σπανού, η οποία λόγω της κακής λειτουργίας του εντέρου της υποφέρει από φουσκώματα και πόνο, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στη ψυχολογία.
Ελισάβετ Σπανού: «Ήρθα σε επαφή με τον όρο μικροβίωμα περίπου πριν από δύο χρόνια»
«Ήρθα σε επαφή με τον όρο μικροβίωμα περίπου πριν από δύο χρόνια σε μία έξαρση του εντέρου μου και μου το ανέφερε ο γαστρεντερολόγος μου» είπε αρχικά η τραγουδίστρια.
Κατόπιν η Ελισάβετ Σπανού περιέγραψε τα συμπτώματα που την ταλαιπώρησαν.
«Η δυσανεξία που έχω σε κάποιες τροφές μου προκαλεί (η κατανάλωση αυτών) τυμπανισμό και μέσα από τα χρόνια που το παρακολουθώ και το ψάχνω έχω καταλήξει ότι παίζουν πολλά πράγματα ρόλο».
Στην έξαρση του εντέρου που έπαθε πριν από δύο χρόνια η Ελισάβετ Σπανού ο γιατρός της της χορήγησε μία θεραπεία κομμάτι της οποίας ήταν αντιβίωση του εντέρου.
Και της εξήγησε ο γιατρός της στην επόμενη επίσκεψή της την ύπαρξη θετικών και αρνητικών μικροβίων στο έντερο συνδέοντας τα με τροφές.
Στους επιβαρυντικούς παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα η Ελισάβετ Σπανού έβαλε τις συνθήκες ακραίου στρες και πίεσης που έχουν αρκετοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, ενώ στους ευεργετικούς παράγοντες είναι η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.
Η Μαρία Γαζούλη, καθηγήτρια Βιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλυσε αυτό που ονομάζεται «μικροβίωμα του εντέρου».
Η ισορροπία καλών και κακών μικροβίων στο έντερο
Στην αρχή η καθηγήτρια εξήγησε ότι ο όρος μικροβίωμα έχει καθιερωθεί να εννοείται ως το γενετικό υλικό των μικροβίων που βρίσκονται σε έναν συγκεκριμένο τόπο, ενώ μικροχλωρίδα είναι το είδος των μικροβίων.
Η χλωρίδα του εντέρου είναι η πιο σημαντική γιατί εκεί υπάρχει η «τροφή» των μικροβίων και γίνεται η πέψη της τροφής.
Πώς αποκτούμε τα ευεργετικά μικρόβια στο έντερο;
Το έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο κατά κύριο λόγο είναι στείρο, δηλαδή δεν έχει μικρόβια.
Όμως, μέσω του πλακούντα το έμβρυο έρχεται σε επαφή με την κυκλοφορία της μητέρα κι έτσι αρχίζει σιγά – σιγά με την διαδικασία της ανάπτυξης να αποκτά μικρόβια.
Ρόλο παίζει και ο τρόπος τοκετού, αν δηλαδή ένα βρέφος θα γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το έμβρυο εκτίθεται σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα.
Πολλοί είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο μικροβίωμα ενός εμβρύου.
Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία τεκνοποίησης, η διατροφή και η λήψη των αντιβιοτικών.
«Αυτό που τελικά είναι το σημαντικό όταν περιγράφεται μία υγιής κατάσταση είναι η πληθώρα μικροβίων, δηλαδή πολλά μικροβιακά είδη», υπογράμμισε η κα Γαζούλη.
Πώς σχετίζεται το μικροβίωμα του εντέρου με τις ορμόνες;
Τα μικρόβια παράγουν διάφορα ένζυμα που ενεργοποιούν τα οιστρογόνα.
Οπότε συνδέονται, κι αν υπάρχουν αυτά τα «κακά» μικρόβια υπερενεργοποιούν τα οιστρογόνα προκαλώντας διάφορες ορμονικές διαταραχές.
Ποια διατροφή επηρεάζει τα καλά μικρόβια του εντέρου;
Θα πρέπει να ακολουθείται μία ποικιλομορφία στην διατροφή, να είναι πλούσια σε λαχανικά και όσπρια.
Καλό είναι να καταναλώνονται όλα τα είδη της διατροφικής αλυσίδας, να μην απομονώνονται τροφές.
Επιπλέον η άσκηση και ένας υγιεινός τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο.
«Εχθρός» του μικροβιώματος του εντέρου είναι η δυτική διατροφή, γιατί περιλαμβάνει πολλά λίπη και σάκχαρα.
Μύθοι κι αλήθειες για τα προβιοτικά
Τα προβιοτικά έχουν θέση στο ζήτημα της αντιμετώπισης στις διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου, αλλά απαιτείται συστηματική και μακροχρόνια χορήγηση.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστούν δύο πράγματα.
Πρώτον, η λήψη των προβιοτικών θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συστάσεως από γιατρό.
Δεύτερον, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεν επιδρά η χορήγησή τους σε όλους το ίδιο.