flamis.gr

Επιστολή των φοιτητών Μουσειολογίας: «Ακούστε κύριε Πρωθυπουργέ…»

Οι  φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας ανέλαβαν δράση και  απέστειλαν μια επιστολή -κατάθεση ψυχής στον Πρωθυπουργό  ζητώντας του να βρεθεί μια άμεση και οριστική λύση, στο μείζoν ζήτημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική τους κοινότητα. Οι φοιτητές καλούν τον πρωθυπουργό  να μην επιτρέψει την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο.

Στην επιστολή τους οι φοιτητές αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  στις 7/11/2019 παρόλο που  ανέστειλε την λειτουργία 37 νέων τμημάτων, δεν ανέστειλε την  λειτουργία  και του Τμήματος Μουσειολογίας, αναγνωρίζοντας την ορθή και απαραίτητη λειτουργία αυτού στην σημερινή του  έδρα.

Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης 4 μονίμων διδασκόντων από το πρώην Τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ προς το Πανεπιστήμιο Πατρών.Οι θέσεις αυτές  δεν αναπληρώθηκαν ποτέ από το Πανεπιστήμιο,όπως είναι το ηθικό και το δίκαιο.

Επίσης δεν  διατέθηκε ούτε  μία θέση από τις  38 που δόθηκαν το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,ούτε βέβαια και  από τις 35 το 2020.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποδυναμωθεί  το Τμήμα μας, αφού σήμερα διαθέτει μόνο 2 μέλη ΔΕΠ».

Ευθύνες στο Πανεπιστήμιο

Και οι φοιτητές συνεχίζουν: «Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη καθηγητών, φέρει  το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς ούτε οι προηγούμενες αλλά  ούτε και οι σημερινές Πρυτανικές αρχές μερίμνησαν, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Τμήμα Μουσειολογίας,το αντίθετο μάλιστα.

Από τις αρχές του Νοεμβρίου όλη η φοιτητική μας κοινότητα βιώνουμε πρωτόγνωρες και απίστευτα δυσάρεστες για εμάς και τις οικογένειές μας καταστάσεις,καθώς για πρώτη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Από τον Νοέμβριο βιώνουμε την πλήρη απαξίωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών,αρνούμενοι να μας διαθέσουν τον απαραίτητο αριθμό διδασκόντων.Για τον λόγο αυτό στις 28/12/2020 είχαμε απευθυνθεί με επιστολή μας στην γενική Γραμματεία σας.

Η τεράστια  αυτή έλλειψη,είχε ως αποτέλεσμα να μην διδαχθούμε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων, ακόμα και να μην διδαχθούμε καθόλου μαθήματα,όπως στην κατεύθυνση της Επικοινωνίας του Ζ΄ εξαμήνου φοίτησης.

Οι Πρυτανικές αρχές αρνούνταν πεισματικά να κατανείμουν θέσεις συμβασιούχων στο Τμήμα Μουσειολογίας, μεταφέροντας μόνιμα την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επωμιστούμε τα μαθήματα που δεν διδαχθήκαμε, για το εαρινό εξάμηνο και να  μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την Πρακτικής μας άσκηση ή  να αναλάβουμε Διπλωματική εργασία».

«Δεν λάβαμε απάντηση»

Και οι φοιτητές στην επιστολή τους συνεχίζουν: «Όλη αυτή η κατάσταση μας πηγαίνει πίσω στις σπουδές μας χωρίς να φέρουμε εμείς την παραμικρή ευθύνη. Δεν ζητήσαμε εμείς ενσωμάτωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών ας μας άφηναν να τελειώσουμε τις σπουδές μας στην σχολή και την πόλη που είχαμε επιλέξει γι αυτό.

Έπειτα από έναν τιτάνιο αγώνα και αφού είχε ολοκληρωθεί το Χειμερινό εξάμηνο,  το Πανεπιστήμιο Πατρών βρήκε και κατένειμε θέσεις διδακτορικών υποτρόφων έως και το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για  τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων.

Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο Τμήμα που φοιτούμε,πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που σπουδάζουμε και την πόλη που έχουμε επιλέξει,καθώς καμία επίσημη διαβεβαίωση δεν μας δίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την μέριμνα που έχει λάβει για τους φοιτητές του πρώην Τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ στην πιθανότητα κατάργησης του Τμήματος Μουσειολογίας.

Δεν συμπεριληφθήκαμε καν  στην εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στα ερωτήματά μας για το ποια μέριμνα έχει λάβει το Πανεπιστήμιο για εμάς καμία επίσημη απάντηση δεν έχουμε λάβει ως και αυτή την στιγμή.

Από τα τοπικά μέσα ενημερωθήκαμε ότι το  Πανεπιστήμιο ανέφερε πως πρώτα θα ψηφιστεί ο Νόμος και έπειτα θα δουν τι θα πράξουν για εμάς.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός, πώς  το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι σίγουρο πως θα ψηφιστεί Νόμος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την επίκληση του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017, ισχυρίστηκε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για το μέλλον των Τμημάτων και το Υπουργείο απλά συμφωνεί, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Το Πανεπιστήμιο προτείνει και το Υπουργείο αποφασίζει σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο».

 

«Αποφασίζουν χωρίς εμάς»

«Επίσης σύμφωνα  με τις δηλώσεις του κου Υφυπουργού,έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε  με τοπικούς φορείς και αφορούσε στο μέλλον των  Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Ηλείας, θεωρεί τελειωμένη υπόθεση την κατάργηση της Μουσειολογίας.

Όλα αυτά έχουν φέρει μεγάλη  αναστάτωση στην φοιτητική μας κοινότητα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, πως η κατάργηση του μοναδικού Τμήματος Μουσειολογίας της χώρας έχει ήδη ληφθεί.

Όπως και το 2019 έτσι και σήμερα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Εμείς όμως επωμιζόμαστε πάντα τις συνέπειες των αποφάσεών τους και πάντα χωρίς να ευθυνόμαστε.

Κυρίαρχη αρμοδιότητα των  Υπουργείων Παιδείας  και των  Πανεπιστημίων σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, είναι η  φοιτητική  μέριμνα.

Δυστυχώς σήμερα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο σε ότι αφορά τους φοιτητές του  Τμήματός μας.

Αντιθέτως  βιώνουμε την απαξίωση και την αδιαφορία  τόσο για εμάς,όσο και για τις οικογένειές μας που στερούνται για τις δικές μας  σπουδές.

Η κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας και η μεταφορά του στην Πάτρα μέσω την απορρόφησής του από το Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Αγρινίου, είναι μια απόφαση άδικη και παράλογη  για εμάς και μοναδική σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος».

Comments are closed.