Καλάβρυτα: Ένας κτηνοτρόφος φτιάχνει τα δικά του, μοναδικά ζυμαρικά

    Ημερομηνία:

    Είναι 35 ετών και ασχολείται με την κτηνοτροφία. Έχει αιγοπρόβατα αλλά δεν μένει μόνο σε αυτό. Παίρνει το φρέσκο γάλα και το αξιοποιεί για να φτιάξει τα δικά του ζυμαρικά, βασιζόμενος σε παραδοσιακές συνταγές.

    Συναντήσαμε τον Ανδρέα Καραμούζη στο εργαστήριο ζυμαρικών που διατηρεί λίγο έξω από τα Καλάβρυτα. Μιλήσαμε για το γάλα, τις ευκολίες αλλά και τις δυσκολίες μίας ζωής που έχει στην καθημερινότητά της την ενασχόληση και την περιποίηση δεκάδων ζώων.

    «Είναι ζωντανοί οργανισμοί και περιμένουν από εμένα και την οικογένειά μου τα πάντα για να επιζήσουν. Ειδικά όταν ο καιρός είναι δύσκολος, όταν έχει χιόνια ή κάνει πολύ κρύο, τα ζώα πρέπει να είναι προστατευμένα και ταυτόχρονα να έχουν την τροφή που χρειάζονται» θα μας πει όταν τoν συναντήσαμε ένα πρωινό στο εργαστήριό του όπου μαζί με την μητέρα του, την κυρία Ακριβή, φτιάχνουν τα ζυμαρικά με την επωνυμία Χελμός.

    Εργαστήριο από το 1986

    Λίγες ώρες πριν, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, περπατάμε στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων, λίγο κάτω από την εκκλησία. Μπαίνουμε σε ένα μαγαζί που πουλάει όμορφα κεραμικά. Μιλάμε με τον κύριο Αλεξόπουλο, συζητάμε για τον τουρισμό, για τις δυσκολίες της Covid-19 εποχής. Μαθαίνουμε για την κόρη του η οποία φτιάχνει αυτά τα κεραμικά που βλέπουμε γύρω μας και τώρα βρίσκεται στη Φλωρεντία. Λίγο πριν φύγουμε μου λέει ότι πρέπει να πάω στο εργαστήριο ζυμαρικών Χελμός. «Αυτό το εργαστήριο το ξεκίνησα πριν χρόνια, το 1986 συγκεκριμένα, και πριν από 4 χρόνια το ανέλαβε ο Ανδρέας. Είναι ένα παιδί άξιο, που φτιάχνει πραγματικά νόστιμες παρασκευές και αξίζει να τον δείτε» μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από τις 6 το πρωί στα ζώα

    Με αυτές τις συστάσεις, τώρα είμαστε εδώ και ο Ανδρέας μας μιλάει γι’αυτή την πτυχή της καθημερινότητάς του. «Κάθε πρωί ξυπνάω στις 6. Πηγαίνω στα ζώα, ασχολούμαστε με το φαγητό τους, την καθαριότητα, το άρμεγμα. Αξιοποιώ το γάλα από αυτές τις κατσίκες για να φτιάξω τα ζυμαρικά όπως μου τα έμαθε ο κ. Αλεξόπουλος» θα μου πει όσο απλώνει σε μία σίτα μερικά ολόφρεσκα ζυμαρικά. Φτιάχνει χυλοπίτες, τραχανά χειροποίητο με τον παραδοσιακό τρόπο με κατσικίσιο γάλα, λαζάνια, αλλά και ζυμαρικά χωρίς ζωικά με διάφορα λαχανικά, μανιτάρια, και ολικής άλεσης άλευρα.

    Βιολογική μονάδα

    Η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στο Σκεπαστό, σε έναν οικισμό εκτός Καλαβρύτων και τα ζώα, οι κατσίκες τρέφονται μόνο με βιολογικές τροφές. Η φυλή τους είναι ισπανικής προέλευσης και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό ότι το γάλα τους, δεν έχει την χαρακτηριστική μυρωδιά του γίδινου που για πολλούς ανθρώπους δεν είναι αρεστή.

    Έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση

    Συνεχίζουμε τη συζήτηση μπροστά στις μικρές προθήκες με τις συσκευασίες. «Μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά ότι καταφέρνω και αξιοποιώ ένα μεγάλο μέρος τους γάλακτος από τις κατσίκες μας για να φτιάξω τα δικά μας ζυμαρικά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρούμε τη γεύση αναλλοίωτη και πιστεύω ότι η σημασία της πρώτης ύλης είναι καταλυτική στην ποιότητα του τελικού προϊόντος», αναφέρει ο Ανδρέας Καραμούζης. Είναι ένας ακόμη που πίστεψε στις δυνάμεις του, που έβαλε στόχο να πετύχει στον τόπο του και τα κατάφερε. Τα ζυμαρικά που παράγει, μπορεί κανείς να τα βρει με την επωνυμία Χελμός, σε διάφορα deli της Αθήνας, στην Πάτρα, το Αγρίνιο, το Αίγιο, την Κόρινθο και την Κρήτη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι πιο επιθυμητές τσάντες στον κόσμο και οι καλλιτέχνες που τις δημιούργησαν

    Η τέχνη και η μόδα είναι αλληλένδετες από τις...

    ΠΑΤΡΑ: Το 80% ιστορικών εμπορικών καταστημάτων «χάνεται» | Δείτε “γιατί”…

    του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ) Το είχαμε ξαναγράψει μόλις...

    ΠΑΤΡΑ: Το κτίριο που ξέμεινε με σκαλωσιές… και μία πινακίδα

    Σε παλαιότερο φύλλο της «Πολιτείας» αναδείξαμε ένα ακόμη πρόβλημα...

    ΠΑΤΡΑ: Κτήρια ετοιμόρροπα πάνω απ’ τα κεφάλια των Πατρινών – ΦΩΤΟ

    Για τα «κακώς κείμενα» της Πάτρας έχουμε μιλήσει κατ’...